Her skal jeg gi deg noen goe råd og et par verdifulle «hemligheter», når du skal vedlikeholde dine ynglingsstoler av ubehandlet tre.

Disse gode råd bruker jeg dagligt på verkstedet når jeg vedlikehold stoler med råt treverk – ds uten maling eller lakkering. 

Mange har fine designstoler som Y-stolen av Hans J. Wegner eller gamle jærstoler stående hjemme, som de gjerne vil ta godt vare på, så de kan stå flotte og beskyttede i fremtiden så  stolen både holder sin økonomiske verdi og sin affeksjonsverdi

Målet er å opnå en ren og fukt-afvisende overflate, som ikke tar inn skitt påny. For å oppnå dette kan du gi treverket på ditt møbel en såpebehandling og gjerne gentage behandlingen et par gange om året.

Såpebehandling består av ½ dl hvite spån/flakk av hvit såpe som opløses i 1 liter kokt vann. Rør runnt til såpen er oppløst og la blandingen avkjøle til håndtemperatur før enn du tager den i bruk. 

Til eik kan det anbefales å bruke demineraliseret vand til blandingen, da jernholdigt vand i få tilfælde kan misfarve treverket.

Alternativet er å bruke et ferdig blandet produkt, som kjøpes hos din møbelhandler. Men såpespån er en billig og effektiv løsning som alle kan gjøre uten bruk av kjemikalier.

Til vask og påføring anvendes en ren klut eller svamp. Såpen påføres stolens overflate i treets fiberretning. Fordel den jevnt uten klatter eller striper. Vær oppmerksom på at endetre kan suke mye fukt, og når treet tørker kan det gi sprekker i treverket. Derfor bør endetreet kun smøres én gang. Såperester skal du tørke av med en gang. Bruk en let fuktig klut.

Den daglig pleie består også av avtørring med en hard vrient  klut; gjerne med såpespån i. Du bør IKKE anvende salo eller grøn såpe.

Nå til en av våre hemligheter som kan spare deg fra mismot og dyre regninger hos møbelsnekkeren din:

Små-risser og trykkmerker kan fjernes fra ubehandlet treverk!

Ved å påføre nogle dråper vann på det skadede tre og la det tørke inn, reiser treet sig igjen. Nå kan du slipe med sandpapir merket korn 240 til du oppnår en ensartet overflate igjen. Husk altid å slip i treets fiberretning!

Er merket ennå tydeligt – påføres igjen nogle dråper vann. Fold et stykke kjøkkenrull i 4-5 lag og væd det med vann. Plasser  papiret på merket og varm med et strykejern inntil papiret er tørt. Treet må ikke berøres direkte av strykejernet.

Godt å vite:

Tre har bruk for fett og ikke vand. Derfor er det ikke lurt å påføre vann eller en tynn såpeblanding, idet efterfølgende udtørring kan danne revner. 

En liten bemerkning: For mye bruk av såpe kan gjøre treet mørkere. For mye vann og forkert behandling kan og gi misfargning af treet.  ”Reiser treet sig” etter såpebehandlingen, så overflaten føles ru, slipes igjen på langs ad treets årer med sandpapir hvoretter det tørkes av.

Slip IKKE med ståluld. 

Jeg håper du finner bruk for disse nyttige råd jeg selv bruker i mit daglige arbeid med vedlikehold av stoler.

Del gjerne innlegget så andre kan få del i triksene til vedlikehold av trestoler.